Chokladtårta med hallontryffel

Denna superfina kaka bakade jag till A:s mormors begravning och det blev en riktig hit. Mycket omtyckt av alla vuxna och en del barn då balansen mellan tung choklad och fräsch hallon var perfekt, kan varmt rekommendera denna tårta med vispgrädde till. Då vi gjorde en och halv sats i en ganska djup form var vår kaka inte klar efter 20 minuter, lägg över alminiumfolie så kan kakan vara inne längre tid. Den kaka vi gjorde blev inte riktigt klar så vi ställde den i kylen ett tag efteråt, blev superbra!

Chokladtårta med hallontryffel

;
/content/1/c6/84/71/92/chokladtarta.jpg
  Foto: Joakim Roos
 
 
 
Portioner: 1 tårta till cirka 12–14 personer
Tid: 30 minuter

Ingredienser:
Chokladtårta:
250 gram rumsvarmt smör
200 gram socker
200 gram ägg (ca 3 stora eller 4 små)
250 gram smält mörk choklad, helst 70 procent
70 gram vetemjöl
Hallontryffel:
250 gram frusna hallon
195 gram mörk choklad, helst 70 procent
25 gram akaciahonung
10 gram hallonlikör (kan uteslutas)
45 gram osaltat smör
Grädde eller hallonsorbet till servering.
1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Gör först tårtan. Vispa smör och socker vitt och poröst. Blanda i äggen, ett i taget. Rör i den smälta chokladen och till sist mjölet.

3. Smörj en form med löstagbar kant och ströa eller mjöla den. Häll i smeten och baka i 175 grader cirka 20 minuter.

4. Gör under tiden hallontryffeln. Låt hallonen rinna av i en liten sil, det skall bli 1 dl saft.

5. Smält chokladen tillsammans med honungen i mikro eller i vattenbad. Den skall bli riktigt varm. Blanda i hallonsaft, likör och sist smöret till en slät och blank tryffel.

6. Häll tryffeln över chokladtårtan och låt stå tills tryffeln stelnat till. I rumstemperatur kan den stå till nästa dag, och har man bråttom kan man ställa in den i kylen ett par timmar.

7. Vid servering: Skär loss tårtan från ringen, lossa från botten. Pudra lite kakao över tryffeln och garnera med färska hallon och till exempel röda rosor. Löst vispad grädde eller hallonsorbet är gott till.
 
Maria Grave
 
Ur artikeln "Det är så roligt att göra praliner"
Detta recept kommer från http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=847192 (dn.se)

Då jag räknat fel på mängden blockchoklad fick A göra egen choklad som vi blandade i hallontryffeln, men det fungerade ju det också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0