Hemmagjord pizza

Matlådor och färdigmat i all ära men ingen smakar lika bra som nylagad, hemmagjord mat. Idag bjöds det som sagt på pizza, N fick äta mild havregröt från nestlé blandat med blåbärspuré. Hon är riktigt matglad även om koncentrationen brister ibland så det är roligt att låta henne testa nya saker. För tillfället sover hon dock på en filt i arbetsrummet, har ju farit runt lite idag och dessutom är lillan förkyld så det krävs lite extra sömn.

Här kommer recept på pizzan (receptet kommer från rutiga kokboken)

För 8 st pizzor (räcker i vår familj till 8 vuxna) krävs följande;

50 g = 1 pkt Jäst
4 dl Vatten (37 grader)
2 msk Olja
8 dl Vetemjöl
2 dl Grahamsmjöl
1 tsk Salt

Smula jästen i en bunke och häll sedan över det kroppstempererade vattnet, blanda tills jästen har lösts upp. Häll sedan i oljan, vetemjölet, grahamsmjöl och salt. Knåda till en smidig deg och låt sedan jäsa i bunke under handduk i 30- 40 minuter.

Under tiden som degen jäser är det bra att förbereda tomatsåsen, till denna krävs;

1/2 Gul lök
500 g Krossade tomater
4 msk Tomatpuré
valfria kryddor efter smak och tycke

Hacka löken och lägg i dem krossade tomatera tillsammans med tomatpurén, låt blandningen koka upp och krydda efter smak.

När degen jäst klart delade jag den i 8 stycken jämnstora bitar som jag plattade ut till runda bottnar (vi har nämligen ingen kavel så blir tvungen att inprovisera. När degen är utplattad, lägg på önskad mängd tomatsås och ha sedan på valfritt pålägg. Vi tog det som fanns hemma, nämligen majs och champinoner (stavning någon?). Strö sedan ost över och glöm inte att krydda med oregano. Låt stå i ugnen mellan 10-15 minuter, sedan är middagen färdig!



Obs! I rutiga kokboken står det inte att grahamsmjöl ska vara med i degen men jag har det eftersom det mättar bättre och tomatsåsen är egengjord utan något recept.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0